Forrige uke var innholdsrik med mye reising, gode menneskemøter, faglige samtaler og ny lærdom.
Visste du at
flere studier, både norske og internasjonale, har vist at vi kan identifisere risiko for dysleksi allerede i førskolealder?
dysleksi er svært arvelig. Hvis en forelder har dysleksi er det nærmere 50% sjanse for at barnet får det.
70% av barn med språkvansker i barnehagen får senere lese- og skrivevansker?
begrepsforståelsen hos et barn ved 2,5 års alder kan predikere språkferdighetene når barnet er 12?
det er stor komorbiditet mellom dysleksi og andre utviklingsforstyrrelser som f eks dyskalkuli, ADHD og språkvansker?
over halvparten av de som har dysleksi ikke blir oppdaget før på ungdomsskolen eller senere?
Det har vært en uke med stort fokus på dysleksi og lese- og skriveutvikling.
Jeg fikk gleden av å gjennomføre sertifiseringskurs for Dysmate i henholdsvis Ålesund og Trondheim, og 28 nye lærere og PP-rådgivere er nå klare for å videreutvikle det gode og viktige arbeidet med å sikre at barn med dysleksi fanges opp så tidlig som mulig og får rask og god hjelp. Vi gjennomførte i tillegg en åpen presentasjon av Dysmate testene for hele 170 deltakere og ser med stor glede på den store interessen som er både for å lære mer om dysleksifeltet, og for sikre god hjelp rundt omkring på skolene.
Dysmate er forskningsbaserte tester utviklet for identifisere risiko for- og avdekke- dysleksi hos barn, ungdom og voksne. Testene er standardiserte og normerte, og har svært gode psykometriske egenskaper. Dysmate består av en screeningtest og en oppfølgingstest. Screeningtesten måler elevens lese- og skriveferdigheter. Oppfølgingstesten måler de språklig-kognitive markørene som er relatert til dysleksi. Dysmate C (Child) er normert for 2.-7.klasse, samt en egen test for siste år i barnehage +1.trinn. Sistnevnte er ment å identifisere risiko for dysleksi.Dysmate Y (youth) er normert for elever I ungdomstrinnet, mens Dysmate A (adult) er normert for videregående skole og voksne.Våre neste sertifiseringskurs finner sted i Kristiansand, Stavanger, Oslo og Tromsø.
Det er i tillegg mulig å gjennomføre sertifisering online. Besøk Dysmate sine nettsider her for å lese mer eller melde deg på kurs.
hjelpemidler for personer med språkforstyrrelser
Jeg har holdt flere kurs til skoler om leseutvikling, språkvansker, dysleksi og praktisk bruk av hjelpemidler.
Rundt omkring på skolene møter jeg lærere som har et veldig stort ønske om å legge godt til rette for elevene sine, men som beskriver at de mangler praktisk kunnskap og erfaring om hvordan de skal gjøre det. Elevene kan ha fått lisens på utvidet lese- og skrivestøtte som f eks Lingdys eller Intowords, mens lærerne mangler tilstrekkelig opplæring i hvordan de skal hjelpe elevene til å nyttiggjøre seg av verktøyene. Å øve på dette i fellesskap med andre lærere har for mange vært veldig nyttig. God pedagogisk bruk av digitale hjelpemidler forutsetter at lærerne er trygge på både verktøyet og hvordan dette kan brukes som en naturlig del av opplæringen.
For et par uker siden ble artikkelen “Hjelpemidler for personer med språkforstyrrelser” revidert med oppdaterte lenker og ressurser. På en oversiktlig og ryddig måte, og med et språk som er klart og forståelig, gir forfatterne en oversikt over ulike språkforstyrrelser og hvilke hjelpemidler som kan være nyttige for den enkelte.
Artikkelen er skrevet av Kirsten M. Bjerkan ved Statped, Gitte N. Gjersdal ved Oslo Voksenopplæring, Nydalen og Hilde Fresjarå ved Styringsenheten for NAV Hjelpemidler og tilrettelegging.
Jeg deler den her og anbefaler både lærere, foreldre og andre med interesse for lesing, skoleutvikling og spesialpedagogikk å lese.
VeKSt fyller 1 år
I dag fyller VeKST 1 år.
Og for et år det har vært!
For helt ærlig; jeg visste ikke helt hva jeg gav meg ut på. Tanken hadde ulmet noen år, og sammen med gode sparringspartnere landet jeg på at jeg skulle hoppe i det. Jeg hadde kommet i en situasjon der jeg hadde mer fritid og større kapasitet enn jeg fikk brukt i min ordinære jobb, og hadde nå mulighet for å bygge opp noe eget ved siden av.
Det var en bratt start med mye nytt, mye ukjent og veldig mye tid utenfor komfortsonen. Jeg fikk de første elevene i mars og siden har det gått slag i slag. De første webinarene holdt jeg i mai. På samme tid knyttet jeg også til meg en pedagog som kunne ta oppdrag i Bergen. Ingvild startet opp med sine elever i mai og de holder det gående fortsatt.
Jeg inngikk i et samarbeid med Dysmate dysleksitest og startet opp som faglig veileder og kursholder hos dem fra august. Det har vært en fantastisk spennende mulighet for meg, og jeg har fått reist landet rundt for å holde kurs, møte andre fagfolk og delta på fagdager, konferanser og messer. Jeg gleder meg veldig til fortsettelsen og ser det som en stor ære å får lov til å delta på det spennende arbeidet de er i gang med.
Utover høsten og vinteren 2023/24 økte antallet henvendelser om undervisning og flere pedagoger kom til, noen på fysiske oppdrag og noen online. De første fysiske kursene ble også gjennomført i løpet av høsten og flere ble det utover vinteren. I oktober fikk jeg delta på to plankvelder for barneveiledere i Gjerdrum kommune. I januar fikk jeg delta på fagdag i regi av Fagforbundet Innlandet på Gjøvik for å snakke om fagarbeidernes rolle i møte med elever som strever. Jeg fikk også besøke Røyslimoen skole på Lillehammer og holde en workshop om tidlig intervensjon, tidlige tegn på dysleksi, dysleksivennlig undervisning og bruk av digitale hjelpemidler i hverdagen.
I januar 2024 inngikk VeKST en samarbeidsavtale med CU School om å levere pedagoger til deres betatesting. Pedagogene har gjennomført Dysmatesertifisering og er i gang med oppdraget sitt nå. Mange nye elever kom til i januar, både til undervisning og til testing og utredning for dysleksi.
I februar har vi knyttet til oss enda flere pedagoger og er klare for å ta oppdrag flere steder i landet enn det som har vært mulig til nå. En kjempespennende vår er i vente, og jeg gleder meg til alt som kommer. I april er VeKST invitert inn til Osloskolens StøDig-prosjekt for å snakke om inkluderende praksis med bruk av digitale hjelpemidler.
Og idag, på VeKST sin 1 års dag, lanseres også de helt nye nettsidene som jeg håper skal gjøre det lettere å finne frem til tjenestene våre.
Tusen, tusen takk til alle som har støttet og heiet oss frem i prosessen og som har hatt tro på dette alle de gangene jeg selv har tvilt.
Nå ser jeg med begeistring frem til året som venter!
Med takknemlighet
Hilde